Ontdek meer

 

Weert Van Horne stad

Sinds 2018 profileert Weert zich als Van Horne Stad. De terechtstelling van Philips van Horne en Lamoraal van Egmond in 1568 vormt de opmaat voor de 80-jarige oorlog en een zelfstandig Nederland.

Het culturele erfgoed van Weert toont duidelijk de belangrijke invloed van de familie Van Horne op de ontwikkeling van Weert. Het Jacob van Horne Museum is  te vinden in het oude stadhuis aan Markt in Weert, tegenover de Sint-Martinuskerk.
Rondom dit thema biedt Weert diverse activiteiten aan.

 • Graaf van Horne Wandelpad

  Het Graaf van Horne-pad loopt rondom Weert door een afwisselend landschap. Deze Lange-Afstand-Wandeling (LAW) doorkruist mooie natuurgebieden, langs akkers en weiden en passeert diverse kerkdorpen. Het pad brengt je ook in België.

  Vanaf het station in Weert wandel je via de Graswinkel en de veldwegen rondom de Moeselpeel naar de Krang. Via Swartbroek kom je in het natuurgebied Ellburg met de Tungelroyse Beek en de Eller Schans. Daarna ga je terug richting Tungelroy en bezoek je de Tungeler Wallen met zijn zandwallen en -verstuivingen. Via het Areven kom je dan in Stramproy.

  Het Graaf van Hornepad passeert hierna de Belgische grens, door het Grootbroek en langs de Aa. Na het Vosseven en de Stramproyse heide is de natte natuur in het Wijfelterbroek en de Smeetshof een verrassing voor elke wandelaar. 

  De totale lengte is 92 km en is geel/blauw gemarkeerd. Je kunt de wandelroute ook in etappes lopen en is geschikt voor Nordic walking. 

 • Van Horne stadswandeling

  De Weerter Stadsgidsen hebben een speciale Van Horne Wandeling ontwikkeld. De wandeling onder begeleiding van een gids wordt voorafgegaan door een filmische impressie van Weert in de tijd van Philips van Horne. Voor groepen tot 20 personen zijn de kosten € 50,-. Voor groepen tot 40 personen is dit € 100,-. De wandeling duurt ca. 2,5 uur inclusief de film. Deze wandeling is ook geschikt voor rolstoelen. Heeft u interesse in een begeleide wandeling? Stuur dan een e-mail naar info@stadsgidsenweert.nl

  Deze stadswandeling is ook individueel te wandelen. Er is een ronde van 2,6 km en eentje van 2,0 km. Het boekje met de beschrijving is te koop voor € 4,- bij Stichting Stadsgidsen Regio Weert en bij de Bruna in Weert. U kunt de Van Horne Family Tour wandeling ook met uw eigen smartphone of tablet lopen door middel van de digitale app IZI-travel.

 • Graaf van Horne Mountainbike pad

  De mountainbikeroute door het Land van Horne voert door het natuurgebied Kempenbroek. U fietst onder andere door de Kruispeel, Wijffelterbroek, Laurabossen, Tungelerwallen, De Krang, Weerterbos en de Tungelroysebeek. Het hele traject is voorzien van routepijlen. 

  De toertocht rond Weert is afwisselend en uitdagend door de beklimming van de voormalige vuilstort Delbroek in Altweerterheide. De fietsroute voert over zandwegen, singletracks en af en toe een stukje asfalt. De route is zeer uitdagend voor ervaren mountainbikers. Op de zware delen van de route is een alternatief, minder zwaar traject uitgezet. Hierdoor is de Philips van Horne MTB-Toertocht ook geschikt voor startende of minder ervaren mountainbikers. 
  De route kan ingekort worden tot 65, 55, 40 of 30 km. Voor kinderen of beginners is er een speciale etappe van 15 km. Meer informatie: www.twcweert.nl