Ontdek meer

 

Wassenberg

De stad Wassenberg

De stad Wassenberg -de poort naar Nationaalparkregio Meinweg- ligt in de driehoek van Aken, Roermond en Düsseldorf aan de Nederlandse grens. Vanuit Midden-Limburg steek je bij de gemeente Roerdalen de grens over naar Wassenberg.

Wassenberg deelt geluk

Wassenberg is een levende stad met een rijke geschiedenis. De inwoners heten je welkom. Hier wonen zo’n 18.000 mensen die, net als iedereen, proberen een beetje gelukkig te zijn. En dat lukt vrij aardig. Maar welke plek maakt hen hier nu precies zo gelukkig? En willen ze die plek ook delen met de vele bezoekers? We vroegen het aan de inwoners zelf. Er kwamen heel veel nominaties binnen. ‘De Ambassade van Geluk’ selecteerde er tien: vijf  in de binnenstad en vijf in de dorpen. Gun jezelf het geluk om ze te ontdekken en om op een andere manier naar de stad te kijken. 
Elke plek is een mooi startpunt om te werken aan je eigen geluk. Toeristen kijken door de ogen van inwoners en inwoners kijken door de ogen van toeristen. Wat ontdek je? Kijk, luister, ruik, proef en voel. Op elke plek krijg je verschillende tips. Kies maar welke tip  voor jou of jullie het best past. De actie is belangrijk. Wie alleen maar boeken over diëten leest, zal nooit gewicht verliezen. Wie alleen maar leest over geluk zal ook niet gelukkiger worden. De tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over maakbaar geluk. Wie ze op een eigen, creatieve manier uitvoert maakt kans om effectief een beetje gelukkiger te worden. Mag elke plek een spiegel zijn voor persoonlijke reflectie (“Wat maakt mij gelukkig?”) en actie (“Wat kan ik doen om een beetje gelukkiger te worden?”). Doe de tips alleen, met je collega’s, vrienden of familie. Praat er met elkaar over. Wie woorden vindt voor zijn geluk is al goed op weg. 
Geluk valt niet uit de lucht. We hoeven niet elke dag te stralen en even gelukkig te zijn. Elke mens heeft recht op twijfel en verdriet. Maar het deeltje van ons geluk (40%) dat maakbaar is, hebben we in eigen hand. Het gaat om de manier waarop we naar de dingen kijken en de actie die we ondernemen voor ons eigen geluk en dat van andere mensen. Wie hoopvol en gelukkig is, wil dat immers ook altijd vooral delen met anderen. Daarom delen de inwoners van Wassenberg met plezier hun geluk met jou. Veel geluk

Een wereld van geluk 

De geluksplekken zijn een idee van Leo Bormans, de Ambassadeur van Geluk. Hij begeleidt de stad en de inwoners in hun zoektocht naar geluk. Leo Bormans is de auteur van internationale bestsellers als ‘The World Book of Happiness’. Daarin verzamelt hij de wetenschappelijke inzichten over geluk van 100 professoren uit 50 landen. Dat boek is al in 12 talen vertaald (incl. Duits, Japans en Chinees) en werd door voormalig Europees Voorzitter Herman Van Rompuy cadeau gedaan aan alle wereldleiders. De gelukstips zijn gebaseerd op het grootschalig onderzoek van de Universiteit van Leuven (B) en Leo Bormans naar het effect van positieve interventies op 7000 mensen. 
In de regio vind je nog drie andere Steden van Geluk, telkens met een aanbod van 25 originele geluksplekken, gekoppeld aan gelukstips. Ga op verkenning in Roerdalen (NL), Eindhoven (NL) of Hasselt (B).  

 

 

 

 

 

 

 

Familiezoektocht naar geluk

In het stadspark zitten tien Geluksvogels verstopt. Je kunt ze samen met kinderen gaan zoeken. Elke vogel geeft je speciale opdrachten. Die staan in de brochure die je kunt halen in het informatiecentrum. Als je alle opdrachten goed gedaan hebt, krijg je daar de échte sleutel van de grote kasteeltoren. Zo kunnen jullie samen klimmen naar het hoogste geluk. 

Gelukswandeling

Zin in meer? Je kunt met een groep een speciale gelukswandeling maken. Die wandelingen worden begeleid door gelukscoaches van de stad die een opleiding volgden. Een inspirerende activiteit met kleine activiteiten die je geluk kunnen versterken. Voor een groep vrienden, collega’s of familie. Neem contact op met Sabrina Martin van de gemeente Wassenberg (martin@wassenberg.de of 0049-2432-4900603).

Ontdek en proef de streek

Wassenberg is een stad in de deelstaat Niederrhein met een bewogen geschiedenis. Bewonder bij de wandeling door het historische centrum zijn bouwwerken uit het verleden, zoals de burcht, stadsmuren en een groot aantal historische gebouwen. Slenter door smalle straatjes en geniet van een lekkere Rurtaler (Wassenberger bier) of een andere regionale specialiteit. De gastronomie in Wassenberg heeft een reputatie tot ver buiten de stadsgrenzen.

Natuurgroen in Wassenberg

Wassenberg is lid van het European Garden Heritage Network. Breng een bezoek aan een van de mooie tuinen en bijzondere parken. Het groene karakter van Wassenberg ontdek je in het internationale natuurpark Maas-Schwalm-Nette.

Wandelroutes, fietsroutes en een autoroute

Lekker fietsen? In Wassenberg kun je leuk fietsen. Via de knooppunten kun je zelf leuke fietstochten samenstellen. 

Hou je van wandelen in de natuur? Talrijke bewegwijzerde paden en premium wandelroutes wijzen je de weg door de regio. 

VVV Midden-Limburg heeft diverse auto- en motorroutes ontwikkeld. Een van deze routes leidt je o.a. door Wassenberg.

Wil je je dag anders invullen dan zijn er mogelijkheden te over. Denk eens aan nordic-walking, paardrijden, golfen of lekker ontspannen in een wellness.

Cool for kids

Plonsen in de Effelder Waldsee, ravotten speeltuinen, boerderijen ontdekken of peddelen op de Roer. In Wassenberg en omgeving is er genoeg te doen voor kinderen.

Genoeg te doen

In de zomer zijn er vele evenementen in Wassenberg. Breng een bezoek aan de Schlemmermarkt, het Middeleeuwse Spectaculum, de Kunst- en cultuurdag en het aspergefeest in Effeld. In de winter kun je volop genieten van sfeervolle advent- en kerstmarkten.

In Wassenberg vind je alles wat je nodig hebt voor een heerlijk uitstapje of vakantie!

Toeristen informatie ter plaatse in de gemeente Wassenberg

Gruß aus Wassenberg

Introductiefilm Wassenberg

Bekijk de highlights van de gemeente Wassenberg in deze korte video