Ontdek meer

 

Thorn - het 'witte stadje' midden in Limburg

Thorn het 'witte stadje' 

Hier moet je zijn in Limburg. Een van de parels van Limburg: Het ‘witte stadje’ Thorn was vroeger een mini vorstendom. Tegenwoordig is het een gastvrij stadje voor bezoekers uit de hele wereld. Thorn staat bekend om haar markante witgeschilderde huizen en monumentale panden. De Abdijkerk torent overal bovenuit. Via de typische straten en steegjes van maaskeien in het historische centrum  kom je bij gezellige terrasjes. Voor streekspecialiteiten op je bord én in je glas. In Thorn worden al je zintuigen verwend. 
 

Geschiedenis van Thorn
 

Ooit was Thorn  een minivorstendom waar onder leiding van een abdis zo’n 20 adellijke Stiftdames woonden. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt.  Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. Zij voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking metselde deze dicht om de belastingaanslag te beperken.  Om de ‘littekens van de armoede’ te verbergen, werden de huizen wit gekalkt. Vanaf toen kreeg het historisch centrum van Thorn zijn kenmerkende witte kleur.

In het Gemeentemuseum ‘Het Land van Thorn’, waar sinds de zomer van 2020 ook de lokale VVV te vinden is,  zijn allerlei historische voorwerpen en het driedimensionale ‘Panorama Thorn’ te zien. Net buiten het historisch centrum ligt de bijzondere Kapel onder de Linden.

 

Natuur

Natuurgebied De Koningssteen nabij Thorn is een zeer geslaagd Grensmaas-project. Gallowayrunderen en Konikspaarden dragen bij aan  een veelzijdige ontwikkeling van bos, struwelen en graslanden. Ook de watersporter komt aan zijn trekken op de weidse Maasplassen en het RivierPark Maasvallei. België ligt slechts op een steenworp afstand.  
 

 

Rondleidingen in Thorn

Elke derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk. Ook zijn er vanuit Thorn rondvaarten door het prachtige Maasplassengebied. Voor informatie: VVV Thorn.

Contact:

VVV-kantoor

VVV-i-punt