Ontdek meer

 

Paardrijden midden in Limburg

Een buitenrit met je paard midden in Limburg

In Midden-Limburg hebben vrijwel alle gemeentes een ruiter- en mennetwerk aangelegd. Hierdoor kun je eenvoudig je eigen route samenstellen en een heerlijke buitenrit met je paard maken over speciale ruiterpaden.

Grensoverschrijdende ruiterroutes

Duitsland en België zijn te paard makkelijk bereikbaar via Natuurpark Maas-Swalm-Nette, Nationaal Park de Meinweg en Grenspark Kempen~Broek. Om in Duitsland te mogen rijden op het platteland of in het bos is een zogenaamd 'Reitkennzeichen' nodig. 

Ruiter routeplanner

Via de ruiterroute planner van VVV Midden-Limburg kun je zelf je ruiterroute of menroute samenstellen of je kunt gebruik maken van mooie bestaande ruiterroutes midden in Limburg.

Wil je meer te weten komen over de paardensport in Limburg? Bekijk http://www.limburgpaardensport.com/

 • Ruiterroutes en menroutes

  In Midden-Limburg hebben diverse gemeentes in hun natuurgebieden een ruiterroute-netwerk aangelegd. Dit geldt voor de gemeente Leudal, Roerdalen, Beesel, Nederweert, Roermond en Weert. 

  Knooppuntenkaart voor ruiters en menners

  Per gemeente is er een knooppuntenkaart te koop in de vestigingen van VVV Midden-Limburg of via de webshop van VVV Midden-Limburg. 

  Digitale ruiter routeplanner

  Met de digitale routeplanner kun je zelf je eigen ruiterroute of menroute samenstellen. Tevens staan er een aantal mooie kant en klare routes online. Kijk voor meer informatie op de digitale routeplanner.

 • Paarden Welkom

  Zie je het Paarden Welkom-gevelbord bij ruitersportbedrijven in Midden-Limburg? Dan zijn deze ondernemers in het bezit van dit kwaliteitslabel van de KNHS en bieden zij extra service voor paarden en hun ruiters. Bij Paarden Welkom-locaties kun je rekenen op uitstekende service en buitenfaciliteiten voor ruiters en menners. Het staat garant voor een grote gastvrijheid voor ruiter en paard.

 • Hindernisbaan voor paarden

  Zoek je wat meer uitdaging tijdens het paardrijden?

  Dan kun je gebruik maken van een speciale hindernisbaan voor paarden. Deze ligt in de buurt van manege Venhof en is bedoeld voor ruiters en menners.

  Het bestaat uit een terrein van 155 meter lang en zo'n 25 meter breed. Hierop zijn hindernissen in de vorm van grote eikenhouten stammen geplaatst. De zwaarte van de hindernissen is zo gekozen dat zowel recreanten als topsporters er gebruik van kunnen maken.

 • Maneges - paardenpensions

  Midden in Limburg kun je met je paard op diverse plaatsen overnachten, bijvoorbeeld in paardenhotels of paardenpensions.

  Bij een aantal maneges in Midden-Limburg kun je een paard huren, les volgen of vrij rijden.

  Op aanvraag is het mogelijk om met een instructeur een rit te maken.

 • Hap & Draf Meinweg

  VVV Midden-Limburg heeft, als variant op de wandelarrangementen, een Ruiter-arrangement samengesteld: Hap & Draf Meinweg.

  Een afwisselende ruiterroute van ca. 23 km, via het ruiterknooppuntennetwerk. Het traject loopt gedeeltelijk in en langs de rand van Nationaal Park De Meinweg.

  Het concept van de Hap & Draf route is dat ruiters onderweg op 3 plaatsen onderweg iets kunnen eten. Deze locaties bieden ruimte om er veilig de paard(en) aan te binden.

  Het arrangement is mogelijk van april t/m oktober van woensdag t/m maandag tussen 12.00-18.00 uur en is o.a. verkrijgbaar bij de webshop van VVV Midden-Limburg

 • Gedragsregels ruiters en menners

  De KNHS adviseert haar ruiters en menners om zich aan onderstaande gedragsregels te houden tijdens een buitenrit: 

  * Volg de aangegeven paden en rijd niet door jonge aanplant;
  * Passeer andere ruiters, menners en wandelaars in stap;
  * Houd je aan de verkeersregels;
  * Draag passende kleding incl. cap;
  * Met een groep? Steek dan tegelijk, naast elkaar de weg over;
  * Ruim mest van je paard op de openbare weg op;
  * Geef duidelijk richting aan door je hand uit te steken;
  * Vraag bestuurders voorzichtig te passeren door je arm langzaam op en neer te bewegen;
  En vergeet natuurlijk niet te genieten van de omgeving!