Ontdek meer

 

Natuur in de gemeente Maasgouw

Water speelt een belangrijke rol in de natuur van de gemeente Maasgouw. Naast water vind je er ook de Beegderheide, een prachtig bos- en heide gebied van ongeveer 300 ha. 

De combinatie van het groen en het water vormen een gevarieerd landschap in Thorn, Stevensweert, Ohé en Laak, Linne, Maasbracht, Beegden, Wessem, Heel en Panheel.

 

De gemeente Maasgouw is ideaal om te wandelen, fietsen, nordic walken en paardrijden. Voor het totale overzicht van natuurgebieden ga je naar de overzichtspagina natuurgebieden midden in Limburg.

Natuurgebied

Aan de rand van het Maasdal ligt het natuurgebied De Beegderheide. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen.

Beegderheide
Natuurgebied

Buiten Thorn ligt de Koningssteen.

Koningssteen
Natuurgebied

Noordelijk van Heel en oostelijk van de Napoleonsbaan in de gemeente Leudal, ligt de Tuspeel.

Tuspeel
Natuurgebied

De Linnerweerd is een van de nog weinige natuurlijke uiterwaarden van de Maas. Hierin komt een oude Maasmeander voor, waarin de Vlootbeek zich een weg naar de Maas zoekt.

Linnerweerd
Natuurgebied

Tussen Maasbracht en Osen ligt het 82 ha. grote Molengreend en de omgeving van de Overlaat van Linne en de westzijde van de Gerelingsplas bij Osen

Molengreend
Natuurgebied

De Molenplas is een bijzondere Maasplas in het Maasplassengebied. De plas is ontstaan uit de laatste traditionele grindwinning.

Molenplas
Natuurgebied

Osen is een klein gehucht tussen de sluiscomplexen van Heel en Linne, en is gesitueerd tussen het Lateraalkanaal en de Maas.

Osen
Natuurgebied

Het RivierPark Maasvallei strekt zich uit langs de regenrivier de Maas. In de winter, bij o.a. zware regenval in de Ardennen, krijgt de rivier de ruimte om uit haar bedding te treden. Hierdoor ontstond een uitgebreid netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen, struingebieden en uiterwaarden. 630 ha van dit landschap is ingericht als natuurgebied.

Rivierpark Maasvallei
Natuurgebied

Aan de westoever van de Maas ter hoogte van Heel liggen Sint-Anna's Beemd als geisoleerde plas en de Slaag en het Polderveld als twee met de Maas verbonden plassen.

Sint Anna's Beemd