Ontdek meer

 

Nederweert midden in Limburg

De dorpskernen van Nederweert

Het centrum van Nederweert heeft een aantal bijzondere monumenten zoals de Sint Lambertuskerk. De bijzondere waterkrachtcentrale gelegen bij sluis 15 in de Zuid Willemsvaart is gerestaureerd en op aanvraag te bezichtigen.

In het kerkdorp Nederweert-Eind komen oude ambachten weer tot leven in Openluchtmuseum Eynderhoof. Een andere dorpskern, Ospel, is de toegangspoort tot het unieke hoogveengebied De Groote Peel, rijk aan zeldzame planten en dieren. Aan de ingang ligt het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer; Buitencentrum de Pelen. Ook Leveroy, de kleinste dorpskern van de gemeente is zeker een bezoek waard.

Natuur en kanalen

Rond Nederweert liggen diverse landschap- en natuurgebieden. Het bekendste is Nationaal Park de Groote Peel in Ospel, maar daarnaast zijn er o.a. het Sarsven, De Banen, Schoorkuilen en het Weerterbos met het Grenskerkmonument. Verder kenmerkt de omgeving zich door de kanalen. De Noordervaart, Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Wessem-Nederweert zorgden in vroegere tijden voor de afvoer van de turf uit de Peel en bepalen nu sterk het landschap.

Wandelen, fietsen en vissen

Rond Nederweert kun je heerlijk wandelen, fietsen en vissen (denk aan een vergunning). Voor de pleziervaart is er nabij het centrum van Nederweert een kleine passantenhaven.

Dit alles maakt van Nederweert een bijzondere trekpleister op de grens van Limburg en Brabant.