Ontdek meer

 

Wandelroute Knopen Lopen in en rondom Horn

Wandelroute

Lengte: 13 km. De wandelroute Knopen Lopen in en rondom Horn, leidt langs enige plekken van cultureel belang, maar ook door stukken natuur.

Horn, in het plaatselijke dialect Häör, schijnt afgeleid te zijn van het Germaanse Hornjôn, wat duid op een hogere gelegen plek in een moerassige omgeving. Het dorpje Horn heeft een rijke geschiedenis. Al vóór het jaar 1000 was er sprake van een parochie Horn. Het dorp is naamgever aan het voormalige graafschap Horn. 

Deze wandelroute is te volgen via het KnopenLopen-netwerk van de gemeente Leudal. De route start bij het informatiebord aan het Raadhuisplein, langs de inrit naar Hotel-Restaurant De Abdij. Via de Kerkstraat loop je naar knooppunt 55 en wordt de drukke Rijksweg overgestoken.

In de buurtschap Beurik zijn een paar mooie boerenhoeven te zien. De Casquettenhof, die al in 1788 werd gebouwd, is een carréboerderij, waarin een melkveebedrijf wordt gerund. Tevens dient dit als zorgboerderij voor ouderen.

Horn beschikt over een treinstation, dat doet echter de aankleding van een voortuin even verderop vermoeden. Waarschijnlijk woont hier een voormalig ProRail-medewerker?

Na het oversteken van de weg naar Beegden komt via in een woongebied met veel groen en mooie optrekjes, in een naaldbomenbos. Een paar snaterende eendjes heten je van harte welkom vanuit een vennetje in dit bos. In de bossen langs de Bergerweg kom je voorbij de Lataste school, een school voor kinderen die wat extra steun nodig hebben, en Scholengemeenschap Sint Ursula, een school voor vmbo, havo en vwo.

Horn is in de loop van enkele decennia flink gegroeid. Dat blijkt uit onder andere de plaats van molens De Welvaart en De Hoop. Deze molens werden gebouwd op een plek waar ze ongehinderd wind konden vangen, maar staan nu inmiddels tussen de huizen.

De enkele tientallen jaren oude uitbreiding van Horn die verderop in deze route doorkruist wordt, heet "Kloppeven". Door het ontbreken van onderhoud is dit ven op enkele plaatsen bijna geheel dicht gegroeid. Blatende schapen verwelkomen je hierna in het verrassende mooie natuurgebied Het Broek. In deze kleine, stille oase kun je oog in oog komen te staan met een vos, enkele reeën of een das.

Via velden aan de oostkant van het dorp, ga je weer richting het centrum van Horn. Tussen het groen aan de rechterkant ligt Kasteel Horn. Een wandeling door het kasteelpark is zeer de moeite waard. Bij het verlaten van het kasteelpark keer je terug bij het startpunt.

Direct naar deze route op de routeplanner van VVV Midden-Limburg. 

Contactgegevens

Wandelroute Knopen Lopen in en rondom Horn
Kerkpad
6085 BA HORN
Nederland

Faciliteiten

Afstand
13 km