Ontdek meer

 

Wandelroute Knopen Lopen in Buggenum

Wandelroute

Lengte 8,5 km. Buggenum, een van de kernen in gemeente Leudal, is een eeuwenoud dorpje aan de Maas. De Maas heeft in het verleden een stempel op het dorp gedrukt. Hoogwaterbeschermingsmaatregelen hebben hier een einde aan gemaakt. Tijdens deze KnopenLopen-wandelroute, ontdekt u wat de gevolgen van deze rivier zijn geweest voor het dorp, ookal komt deze tijdens de wandelroute nauwelijks in zicht.

De wandelroute van ruim 8 kilometer start nabij de kerk. Tegenover de kerk wandel je naar een laagte: Mooi Buggenum. Voordat de hoogwaterbeschermingsmaatregelen werden uitgevoerd, vulde deze laagte zich bij vrijwel elke hoogwaterstand van de Maas met water. In 1993 en 1995 stond het water tot ongeveer 1 meter hoog in de huizen aan de Dorpsstraat. Het water veroorzaakte enorme schade.

Verderop tijdens de route kom je door de nieuwbouwwijk Galgenberg. Op deze plek werden, in vervlogen tijden, niet-gehoorzame Buggenummers publiekelijk terechtgesteld. U wandelt nog even door de bebouwde kom en de route vervolgt door het Buggenumseveld richting Neer. Geniet hier van het mooie open uitzicht over het buurdorp en de natuur.

Bij knooppunt 72 volg je het pad tussen groene hagen naar knooppunt 70. Het pad maakt deel uit van een uniek netwerk van vluchtpaden. De paden liggen op de hoger gelegen delen van het dorp en werden gebruikt als 'verkeersaders' op momenten dat de lager gelegen straten werden overstroomd.

Loop aan het einde van de route nog even bij Sint Aldegundis naar binnen. Men zegt dat zij, onder andere, wat voor je kan betekenen wanneer je last heeft van hoofd- of keelpijn en ze wordt ook aangeroepen ter bescherming tegen kanker. 

Direct naar deze route op de routeplanner van Midden-Limburg.

Contactgegevens

Wandelroute Knopen Lopen in Buggenum
Haelenerweg 40
6082 AA BUGGENUM
Nederland

Faciliteiten

Afstand
8.5 km