Ontdek meer

 

Kapellenroute

Wandelroute

Route: 5,8 kilometer. De route voert door het witte stadje Thorn en langs een aantal kapellen, die rondom het witte stadje liggen.

Deze route start en eindigt bij Kapel onder De Linden in Thorn. de wandeling gaat via knooppunten. De route voert door het witte stadje Thorn en langs een aantal kapellen, die rondom het witte stadje liggen. De route kent verharde en onverharde delen.
 
Thorn kent een rijk verleden. Het dorp werd in het laatst kwart van de 10e eeuw gesticht als een abdij, die zich in de loop van de 12e eeuw ontwikkelde tot een stift. Hierin waren op zijn hoogst twintig hoogadellijke (stift)dames gehuisvest, die weliswaar gebonden waren aan een kloosterregel, maar deze vrij interpreteerden. Aan het hoofd stond een abdis, die tevens wereldlijke bevoegdheden had en als vorstin een waar miniatuurvorstendom bestuurde. Hieraan kwam in 1794 een einde door de komst van Fransen.

Het is één van de stiftdames geweest, die in 1673 een "Kapel onder de Linden" nabij Thorn stichtte en hiermee de aanzet gaf tot de oprichting van een aantal "gebedshuisjes". Deze devotiekapelletjes, vaak gelegen in het veld, soms in het dorp, vormden markante rustplaatsen voor processies uit alle windhoeken , op hun jaarlijkse weg naar de Kapel onder de Linden. 

De route is verkrijgbaar in de vestigingen van VVV Midden-Limburg. En te koop in de webshop.

Direct naar deze route op de routeplanner van VVV Midden-Limburg

Bestel hier de route in de webshop van VVV Midden-Limburg

Contactgegevens

Start: Kapellenroute
Kapel 4
6017 RB THORN
Nederland

Faciliteiten

Afstand
5.8 km