Ontdek meer

 

Buitencentrum De Pelen - Staatsbosbeheer

Recreatiegebied

De Groote Peel is een gebied als geen ander. Het is geen bos, geen heide, geen polder. Peel betekent moerassige plek. En drassig is het hier. Door een leemlaag kon het water niet goed wegzakken.

Water- en moerasplanten verteerden niet of nauwelijks. Er ontstond laagveen. En dat was de basis voor uitbundige groei van het veenmos.

Ontstaan van het landschap
Ooit waren De Pelen een reusachtig, vrijwel onbegaanbaar hoogveen. Maar daarvan is het meeste als turf -‘het goud van De Peel’- in ovens en kachels verdwenen. De Deurnse Peel, de Mariapeel en de Groote Peel bleven over. Het gebied is internationaal erkend als ‘wetland’. Het is van groot belang voor allerlei moeras- en watervogels. Sinds 1993 is de Groote Peel een nationaal park.

Veenmos
Waar een klein plantje groot in kan zijn. Veenmos is grotendeels verantwoordelijk voor het ontstaan van de Groote Peel. Het plantje neemt water op via het blad, want wortels heeft het niet. Veenmos kan tot twintig keer z’n eigen gewicht aan vocht vasthouden. Het groeit aan de bovenkant en sterft tegelijk af aan de onderkant. Op de resten floreren hoogveenplanten als zonnedauw, lavendelhei en wollegras.

Peelpuisten
Bomen legden het op den duur af tegen het veenmos. Ze waaiden om nadat een veenmostapijt de wortels had verstikt. Bij een lage waterstand komen nog altijd de fossiele boomstronken tevoorschijn. Het heet kienhout, maar is in deze streek beter bekend als ‘peelpuisten’. Om de moerasachtige delen te kunnen verkennen, heeft Staatsbosbeheer ‘knuppelbruggen’ aangelegd. Dat zijn verhoogde wandelpaden van boomstammen.

Broed- en trekvogels
De rust van de Groote Peel lokt meer dan honderd soorten broedvogels: blauwborsten, roodborsttapuiten en geelgorsjes. Ook trekvogels strijken hier neer. Met onmiskenbaar getrompetter kondigt de statige kraanvogel zijn komst aan.

Buitencentrum De Pelen ligt aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. Het is het start- en eindpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. In het bezoekerscentrum zijn fiets- en wandelkaarten, boeken en souvenirs te koop. Bij de informatiebalie worden doe- en ontdektochten verhuurd en starten diverse leuke activiteiten.

Contactgegevens

Buitencentrum De Pelen - Staatsbosbeheer
Moostdijk 15
6035 RB OSPEL
Nederland
0495 641 497

Openingstijden

Altijd open.

Ook op deze locatie

Buitencentrum De Pelen - Staatsbosbeheer

Buitencentrum De Pelen - Staatsbosbeheer

Het Buitencentrum De Pelen geeft informatie over het Nationaal Park De Groote Peel.

Vergaderen Weert e.o : Peelboerderij Buitencentrum De Pelen

Vergaderen Weert e.o : Peelboerderij Buitencentrum De Pelen

Ben je op zoek naar een unieke locatie om te vergaderen in de buurt van Weert? Zoek je een plek om buiten de gewone werkomgeving, op een rustige plek waar u tussentijds een ontspannen wandeling in de natuur kunt maken om inspiratie op te doen? Of andere bijeenkomsten, denk aan heisessies, workshops,of koffietafel. Dan is De Peelboerderij een uitstekende keuze.

Buitencentrum de Pelen

Buitencentrum De Pelen/Staatsbosbeheer

KORTING LIMBURG CARD: 10% korting op een product uit de winkel. En: 10% korting op de Doe- en Ontdektocht het Kabouterpad op vertoon van de Limburg Card.