DISCOVER MORE

 

Nature in the municipality Maasgouw

Water plays an important role in the natural scenery of the municipality of Maasgouw. But in addition to the water there is also Beegderheide, a splendid area of woodland and heathland comprising around 300 hectares. 

The combination of green woodlands and the water create varied natural scenery in Thorn, Stevensweert, Ohé & Laak, Linne, Maasbracht, Beegden, Wessem, Heel and Panheel.

The mix of cultural landscapes and nature reserves creates interesting scenery that is the ideal backdrop for walking, cycling, nordic walking and horse riding.

For more details of the nature reserves and natural parks in the heart of Limburg, go to the overview of nature reserves in Central Limburg.

 

 

Nature reserve

Aan de rand van het Maasdal ligt het natuurgebied De Beegderheide. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen.

Beegderheide
Nature reserve

Buiten Thorn ligt de Koningssteen.

Koningssteen
Nature reserve

Noordelijk van Heel en oostelijk van de Napoleonsbaan in de gemeente Leudal, ligt de Tuspeel.

Tuspeel
Nature reserve

De Linnerweerd is een van de nog weinige natuurlijke uiterwaarden van de Maas. Hierin komt een oude Maasmeander voor, waarin de Vlootbeek zich een weg naar de Maas zoekt.

Linnerweerd
Nature reserve

Tussen Maasbracht en Osen ligt het 82 ha. grote Molengreend en de omgeving van de Overlaat van Linne en de westzijde van de Gerelingsplas bij Osen

Molengreend
Nature reserve

De Molenplas is een bijzondere Maasplas in het Maasplassengebied. De plas is ontstaan uit de laatste traditionele grindwinning.

Molenplas
Nature reserve

Osen is een klein gehucht tussen de sluiscomplexen van Heel en Linne, en is gesitueerd tussen het Lateraalkanaal en de Maas.

Osen
Nature reserve

Het RivierPark Maasvallei strekt zich uit langs de regenrivier de Maas. In de winter, bij o.a. zware regenval in de Ardennen, krijgt de rivier de ruimte om uit haar bedding te treden. Hierdoor ontstond een uitgebreid netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen, struingebieden en uiterwaarden. 630 ha van dit landschap is ingericht als natuurgebied.

Rivierpark Maasvallei
Nature reserve

Aan de westoever van de Maas ter hoogte van Heel liggen Sint-Anna's Beemd als geisoleerde plas en de Slaag en het Polderveld als twee met de Maas verbonden plassen.

Sint Anna's Beemd