DISCOVER MORE

 

Hap & Stap in de Maasstadjes Thorn en Wessem

Walking route

THORN: VVV Thorn, Wijngaard 14, aanvang: 12:00 uur, Hap en Stap in de Maasstadjes Thorn en Wessem, Kosten:EU 11,95 inclusief routebeschrijving met kaart en 3 vouchers die recht geven op een hapje

De wandeling van ongeveer 12 km start bij VVV Thorn en loopt via het wandelknooppuntensysteem. Er wordt op 3 verschillende horeca-locaties gepauzeerd voor een hapje. De wandeling begint in het Witte stadje Thorn, de geschiedenis van dit stadje gaat terug tot de 10e eeuw. In 975 gesticht als een Benedictinessenklooster, ontwikkelde Thorn zich vanaf de 12e eeuw tot een miniatuur-vorstendom, onder leiding van een abdis en hoog-adellijke kloosterdames. In 1794 kwam hier met de komst van de Fransen een einde aan. De Fransen voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen, waarvan de panden in Thorn er een groot aantal telden. De arme bevolking kon de belasting niet opbrengen en metselde de ramen dicht. Zij besloot om deze bouwsporen, de ‘littekens van de armoede’, te verbergen onder een laag van witkalk. Het witte stadje was daarmee geboren. 

De route gaat vervolgens naar Wessem, eveneens gelegen aan de Maas. In de 12e eeuw ontving Wessem stadsrechten, maar het moest nog tot de 17e eeuw duren voordat er sprake was van grote bloei door de scheepvaart en lokale handel. Het marktplein van middeleeuwse oorsprong, de monumentale woonhuizen en de herbouwde St. Medarduskerk zijn het bezichtigen meer dan waard. 

Langs de uiterwaarden van de Maas loop je weer terug. De laatste pauze vindt plaats in het witte stadje Thorn.

Groepen vanaf 8 personen dienen – ivm reservering van zitplaatsen - dit arrangement van te voren te reserveren.

De Hap & Stap kan gelopen worden van woensdag t/m zondag, tussen 12.00–18.00 uur. Per persoon betaal je €11,95. Hiervoor ontvang je een duidelijke routebeschrijving en 3 vouchers die elk recht geven op een hapje. Consumpties zijn niet bij de prijs inbegrepen.De route is te koop bij VVV Thorn, Wijngaard 14, of via de webshop.

Bestel hier de route in de webshop van VVV Midden-Limburg

Voor meer informatie telefoon 0475 561 085 of mail thorn@vvvmiddenlimburg.nl

Contact information

Hap & Stap in de Maasstadjes Thorn en Wessem
Wijngaard 14
6017 AG THORN
Netherlands
0475 561 085

Opening hours

We 1 July 2020 including Th 31 December 2020
We -Su: 12:00 - 18:00 hour.

Facilities

Distance
12 km