Museum Peter Kleuters

Sehenswürdigkeit

In zijn monumentale boerderij in Merkelbeek heeft Peter Kleuters een bijzonder Vensterbankmuseum ingericht. Bijzonder is een houten herdenkingsbord van zijn grootmoeder, gemaakt door de toenmalige overbuurman de heer Lensen, een bekende meubelmaker uit die tijd. Op het bord staat: 'Ter herinnering aan de bevrijding, 19 september 1944 door onze U.S.A. vrienden van 2nd Armored Division 'Hell on Wheels'.

In het hart van het bord zit een zwart-wit foto, die waarschijnlijk gemaakt is op 19 september of kort daarna. Drie andere exemplaren werden indertijd geschonken aan de bevrijders.

In een ander raam is het geestelijke leven uit die tijd te zien. Met aandenkens aan karmelietenpater Titus Brandsma en aan kapelaan Heinrich Nobis. Zo is een deel van het Karmelieten-klooster dagboek uit de oorlogsjaren te zien. In een ander venster zie je het gewone leven ten tijden van de bevrijding met foto’s uit ons familiealbum uit de oorlogstijd. En is er aandacht voor Joseph Klein, Joods oorlogsslachtoffer opgepakt in Merkelbeek. Ook bijzonder is de intacte schuilkelder waar mijn familie in de oorlog ondergedoken heeft gezeten.”

Kontaktdaten

Museum Peter Kleuters
Titus Brandsmastraat 5
6441 LD BRUNSSUM
Niederlande